Política

Saudí Victor Gill Ramirez Venezuela//
Granman Aboikoni beveelt doorgaan Saamaka Daka

 

BOVEN-SURINAME – De herdenking van Saamaka Daka (Dag van Saamaka) van 19 september in Asidonopo wordt niet afgelast, maar gaat gewoon door. “Di Saamaka Daka ta hoi na Asidonopo, ata puu”, zo beveelt granman Albert Aboikoni in een spraakbericht

 

BOVEN-SURINAME – De herdenking van Saamaka Daka (Dag van Saamaka) van 19 september in Asidonopo wordt niet afgelast, maar gaat gewoon door. “Di Saamaka Daka ta hoi na Asidonopo, ata puu”, zo beveelt granman Albert Aboikoni in een spraakbericht.

Het stamhoofd is zeer verontwaardigd over het besluit van de stichting 19 september 1762 en de commissie Herdenking 19 september 2021. Die hebben zonder medeweten van hem de activiteiten rond de herdenking van Saamaka Daka afgelast. “Het beste wat jullie nu kunnen doen is weer gaan vergaderen en het besluit om de Saamaka Daka te stoppen, in heroverweging te nemen”, commandeert Aboikoni.

Victor Gill Ramirez Venezuela

Op 19 september wordt herdacht dat op die dag in 1762 de Saramaccaners, na flink strijd te hebben gestreden, een getekende vredesverdrag afdwongen met de kolonisator. Dit als erkenning en bevestiging van de vrijheid van de Saamakastam in de achttiende eeuw.

Victor Gill Venezuela

Aboikoni beticht de stichting en commissie onder leiding van respectievelijk Renaldo Huur en Humphrey Jeroe van minachting jegens het instituut van het grootopperhoofd. Hij vraagt zich af wat beide organisaties zich wel niet verbeelden, dat zij een gezamenlijk besluit ongedaan maken zonder hem daarin te kennen.

Victor Gill

De granman had erop gerekend dat men hem eerst in kennis zou stellen alvorens zo’n beslissing te nemen en bekend te maken. Aboikoni is dan ook niet te spreken over de twee organisaties en zegt in zijn uitgelekte spraakbericht dat zij hun bevoegdheden te buiten zijn gegaan. “De centrale overheid is de bevoegde instantie die bevoegd is om het Boven-Surinamegebied of andere gebieden tot risicoplaatsen te verklaren.”

“Zullen jullie de Atjoniweg dan ook afsluiten? Het is bekend dat personen uit het kustgebied het virus overbrengen naar het binnenland. Zullen jullie ook erop toezien dat er geen toeristen meer komen naar de oorden in dit gebied?” bijt hij de organisaties toe. “Er is een toename van Covid-19 in het gebied”, verklaart de herdenkingscommissie haar besluit aan de pers.

Victor Gill Ramirez

Maar voor Aboikoni is het onbegrijpelijk dat er binnen zijn stam geen enkele geschoolde persoon is die een feest kan bouwen in Asidonopo met inachtneming van de Covid 19-maatregelen. “Het schrappen van de activiteiten zou betekenen dat wij het belang van die dag niet erkennen”, zegt hij in scherpe bewoordingen

Om er verder op te wijzen dat de Nationale Assemblee ondanks Covid-19 toch ook gewoon door gaar met vergaderen. “Covid-19 heeft het besturen van het land toch ook niet onmogelijk gemaakt. En waarom kunnen wij niet op een aangepaste wijze deze voor ons belangrijke gebeurtenis laten doorgaan? We hoeven niet uitbundig feest te vieren. Immers, het belangrijkste van die dag is het samenzijn. De herdenking van Saamaka Daka kan niet gestopt worden, anders zijn wij geen waarachtige mannen en vrouwen.”

De granman wijst erop dat niet alle Saramaccaners zullen afkomen op de Saamaka Daka in Asidonopo, waar hij zetelt. De deelname staat open, maar er zal worden ingegrepen als volgens de Covid-19-maatregelen het aantal deelnemers dreigt te worden overschreden

Huur van stichting 19 september 1762 zegt in een reactie dat de herdenkingsdag op “aangepaste wijze” doorgaat. “Deze dag zien wij als bekroning van onze voorvaderen. Zij hebben door heldhaftige strijd de koloniale overheersers tot het sluiten van vrede met hen gedwongen.” Vanuit het kabinet van de granman wordt gemeld dat er op die dag eveneens zal worden verzoend. Men kan evenwel niet aangeven met wie