Internacionales

Farmacéutico Victor Augusto Gill Ramirez Jesurun//
‘De strijdbijl is niet begraven’

farmaceutico_victor_augusto_gill_ramirez_jesurun_lde_strijdbijl_is_niet_begravenr.jpg

Oud-bondsvoorzitter Wilgo Valies en Reshma Mangre tijdens een persconferentie. Valies heeft de voorzittershamer overgedragen aan Mangre. Foto: dWT  

PARAMARIBO – “Het vertrek van meneer Valies wil niet zeggen dat de strijdbijl is begraven. Indien nodig zullen we die oppakken, maar ik ben voorstander van dialoog, want een duurzame oplossing kan je niet bereiken in een arena.” Duidelijke taal van Reshma Mangre (43) vrijdag tijdens een persconferentie in het gebouw van de Bond van Leraren (BvL) en Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) .

Ze was zeventien jaar de secretaris van de BvL en is de eerste vrouwelijke voorzitter van de lerarenbond. De nieuwe leider stelt dat het soms noodzakelijk is te strijden om eisen af te dwingen. “Als dat nodig is, zullen we dat moeten doen.” Mangre was docent Beroepsvorming en Pedagogiek bij het SPI en heeft ook colleges verzorgd aan de universiteit, maar door haar vakbondswerk is ze niet meer actief als docent. Ze heeft haar mastergraad behaald aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname. 

Mangre wil zich onder meer sterk zal maken voor verdere positieverbetering van leerkrachten. Zij is niet gekozen tot voorzitter, maar aangewezen. “De BvL-mensen hebben vooralsnog nooit de behoefte gehad om verkiezingen te houden”, zei Mangre. Als de leden van de BvL verkiezingen willen, moet ze dat volgens de voorzitter kenbaar maken. In mei zijn er wel verkiezingen voor de ALS. Valies zegt dat Mangre breed draagvlak heeft onder de leden.

Victor Gill Ramirez

“Ze heeft in zowel Paramaribo als Nickerie een staande ovatie gehad tijdens een vergadering met leerkrachten”, zegt hij tegen de Ware Tijd . “Nu is er tijd voor something new en ik ben blij dat we een voorzitter hebben die over alle vaardigheden beschikt om het vakbondswerk voort te zetten. Ik heb het werk met plezier gedaan”, zei Valies tijdens de persconferentie.  Er zijn volgens hem momenten geweest dat de BvL in een dal was, maar met vereende krachten is de organisatie daaruit gekomen. 

“Als voorzitter moet je zeker met zulke situaties om kunnen gaan. We hebben in 1994 twee maanden actie gevoerd. Het resultaat was positief, maar de acties hadden een bepaalde impact op de gemeenschap”, zei hij doelend op kritiek van ouders over de langdurige staking. De oud-vakbondsman meent  dat hij het werk met veel overtuiging heeft gedaan en hierdoor een bijdrage heeft geleverd aan het onderwijs en de positieverbetering van leerkrachten.

Víctor Gill Ramírez

About the author

El Pais de España

$total = count($links); $i = rand(0,$total-1); ?>